verbindt wie mee wil blijven bewegen


Duitstalige vrijeschooldocumentaire in drie delen

Hoe de wisselwerking tussen leerlingen en docent in de loop der jaren verandert, wordt prachtig in beeld gebracht.

De Beierse publieke omroep zond in mei het derde deel uit van een documentaire over een vrijeschoolklas in een kleine stad in de buurt van München. De Münchense filmmaakster Maria Knilli volgde acht jaar lang de leerlingen van Christiane Umbach op deze school, tussen hun zesde en vijftiende levensjaar.

De klas in de vrijeschool is al die tijd bij elkaar gebleven, waardoor hun ontwikkeling goed te volgen was. Ook de klassenleerkracht in de vrijeschool verbindt zich vele jaren achtereen met dezelfde klas. Hoe de wisselwerking tussen leerlingen en docent in de loop der jaren verandert, wordt prachtig in beeld gebracht. Evenals de bijzondere benadering van de vrijeschool, die anders is dan andere schooltypen. Zo telt de vrijeschool nog altijd in klassen en die lopen door van begin tot eind, van de eerste tot en met de twaalfde.

In 2010 werd het eerste deel, Gute Morgen, liebe Kinder (‘Goedemorgen, lieve kinderen’), over de eerste tot en met de derde klas, uitgezonden. In 2013 volgde Eine Brücke in die Welt (‘Een brug naar de wereld’), over de vierde tot en met de zesde. Beide duurden anderhalf uur. Het derde en laatste, meest recente deel is Auf meinem Weg (‘Mijn eigen weg’) over de zevende en achtste klas, die 109 minuten duurt.

Op de website van de Bayerische Rundfunk zijn alle drie de documentaires te bekijken:
Gute Morgen, liebe Kinder
Eine Brücke in die Welt
Auf meinem Weg

Wil je de films graag zelf hebben? Dan kun je ze hier op dvd bestellen.

Bron: Antroposofie Magazine


Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van actualiteiten uit de regio.

Selecteer plaatsen

Meer achtergronden

Alle achtergronden 

Meer activiteiten

Volledige agenda