verbindt wie mee wil blijven bewegen


De 25-jarige Wout Kommer, oud-leerling van Widar in Delft (1997-2004) en de Vrije School Den Haag  (2004-2010) was geen grote fan van festivals en ook niet van karton. De speling van het lot wil dat juist deze twee zaken een behoorlijk grote rol in zijn leven spelen. Wout is namelijk de (mede-)bedenker en (mede-)ontwerper van de KarTent: een kartonnen, waterdichte tweepersoonstent voor festivalgangers. Deze slimme vondst is een duurzaam alternatief voor de vele kampeertenten die op festivals achteloos worden achtergelaten en weggegooid. De KarTent verovert niet alleen in Nederland de harten van vele festivalgangers, maar is ook in het buitenland een groot succes.

Wout is de vrijeschool min of meer binnengerold. Dit is niet zo verwonderlijk want Widar, de vrije basisschool in Delft lag naast zijn huis, letterlijk op een steenworp afstand. De vrijeschool in Den Haag, waar Wout zijn schoolcarrière vervolgde, bevond zich ietsje verder weg, ruim een uur fietsen, maar dit was het waard. Wouts interesse voor duurzame projecten werd op de vrijeschool al aardig  aangewakkerd.

Computerspelletje

‘Ik ben vooral een dromer, een bedenker’, vertelt Wout. ‘Op school kreeg ik hiervoor de ruimte: om creatief te zijn, om zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. Mijn winkelstage bijvoorbeeld. Ik werkte bij een elektronicawinkel. De school verplichtte je tijdens de stage een logboek bij te houden van al je werkzaamheden. Ik vond dat een beetje saai. In plaats van het logboek heb ik een computerspelletje ontworpen met een overzicht van de winkeltaken van elke dag: tv’s verslepen, stofzuigen, vissen eten geven. Pas als je de taken goed had verricht kon je verder naar de volgende dag, het volgende level. Dit was heel moeilijk: er waren veel bugs en na een foute handeling moest je helemaal opnieuw beginnen. Het kostte stagebegeleider Wout Balsma wel een week om het hele spelletje uit te spelen, maar ik kreeg wel een tien voor mijn stage!

De ID-stroom* heb ik in eerste instantie gevolgd vanwege het vak Spaans, maar bij deze stroom hoorde ook projectonderwijs: brainstormen over duurzame oplossingen, zaken vanuit een andere invalshoek bekijken. Ik vond dit erg leuk, het heeft mijn belangstelling voor duurzame projecten zeker getriggerd. Met de andere ID-stromers bezochten we een aantal ‘groene’ beurzen. Ik dacht toen: als ik later groot ben, lijkt het me wel vet om een keer op zo’n beurs te staan. Het is snel gegaan: nu bezoek ik eindeloos veel van dit soort beurzen.’

KarTent

Na zijn middelbare schooltijd keerde Wout terug naar Delft om te beginnen aan zijn studie Industrieel Ontwerpen (IO). Op een goede dag ging hij naar een interesseborrel voor een ondernemersvak aan de TU Delft: de Cleantech Challenge. Daar ontmoette hij Jan Portheine, (mede-)bedenker en (mede-)ontwerper van de KarTent. Jan was veel bezig met karton. Wout had in eerste instantie niet veel met dit materiaal, maar toch werd zijn interesse gewekt en besloot hij aan het vak mee te doen. Samen begonnen ze te brainstormen en kwamen op het idee van een kartonnen festivaltent.

Wout: ‘Zelf waren wij nog nooit naar een festival geweest, maar op internet zagen wij een foto van het Glastonbury Festival na afloop: een veld vol achtergelaten tenten en kampeerspullen. Wat een hoop afval: de bezoekers waren simpelweg te lui om hun spullen mee te nemen. Dit zette ons aan het denken. Jan Portheine had al een kartonnen strandhuis ontworpen, een kartonnen tent moest ook mogelijk zijn en bijzonder geschikt voor festivals. Het mooie is dat je een kartonnen tent na afloop van het festival kan opvouwen en bij het oud papier kan leggen. Slechts één afvalproduct in plaats van de ongeveer dertig verschillende materialen waarvan sprake is bij een ‘gewone’ tent. We bouwden een prototype, overlegden met kartonfabrikanten, steeds op zoek naar het beste, dikke karton voor onze tent. We hebben het prototype urenlang onder de douche gezet. De tent moest immers waterdicht zijn en dat is gelukt. Regen tast het karton van onze tent wel aan, maar dringt er niet doorheen. Vervolgens zijn we de tent aan festivalorganisaties gaan verkopen. Dat lukte. Ons concept bleek aan te slaan, de KarTent werd viral op blogs gedeeld en de likes op Facebook schoten omhoog.’

Speeltuin

Van student tot ondernemer: Wout houdt zich tegenwoordig fulltime met KarTent bezig. Het succes van de kartonnen festivaltent heeft vleugels gekregen, ook tot ver over de landsgrenzen. In België en Frankrijk is de KarTent inmiddels een bekend verschijnsel op vele muziekfestivals. In Zuid-Afrika heeft KarTent inmiddels een partner, een handige zet, want daar is het festivalseizoen gespiegeld aan Europa.

Wout: ‘Ons product is een leuke speeltuin, we blijven innoveren, maar ook nadenken over de volgende stap. Om de winter door te komen hebben we een kartonnen tent voor thuis ontworpen. Deze is iets kleiner dan de KarTent en wordt keurig in een koffer afgeleverd. Hier bleek veel vraag naar te zijn, met name voor kinderen.

De troep die achtergelaten wordt op festivals laat me ook niet los. Binnenkort zitten we om de tafel met een organisatie die van de daar achtergelaten slaapzakken jassen maakt voor vluchtelingen. Ik blijf me altijd afvragen: wat kan je nog meer met een product doen? De KarTent gaat nu na gebruik bij het oud papier, dat is mooi, maar je kan onze tent natuurlijk ook recyclen. We zijn nu bezig met een bedrijf dat uit gebruikte kartonnen tenten nieuwe producten kan stansen, bijvoorbeeld festival- accessoires, denk aan stoelen en tafels.
Mijn doel is alle mensen voorzien van goede, duurzame producten tegen een lage prijs. Voorlopig worden wij niet rijk van KarTent, maar daar gaat het mij ook niet om. Ondertussen moet ik ook nog afstuderen, dat staat deze winter op het programma. Je zou kunnen zeggen dat ik op een uit de hand gelopen zijtraject ben beland, maar ik wil in het nu leven: kansen grijpen en ervoor gaan.’

* ID-stroom staat voor interdisciplinaire stroom. De Vrije School Den Haag heeft  dit verrijkte schoolleerplan met extra talen en projectonderwijs  enige tijd aangeboden.

‘We hebben het prototype urenlang onder de douche gezet’

Geschreven door Anna Italianer