verbindt wie mee wil blijven bewegen


Geplaatst op zaterdag 2 december 2017

Antroposofie en de vrijeschool op zijn Chinees

Op het crowdblog China2025.nl, gemaakt voor en door mensen met een interesse in China om ervaringen over China te delen en kennis toegankelijk te maken, publiceerde Floor Perquin op 20 oktober 2017 ‘Antroposofie en de Vrije School op z’n Chinees’. Zij is sinds 2010 eigenaar van tolk- en vertaalbureau China Vertaald. Ze komt sinds 1996 in China en studeerde en werkte onder andere in Shanghai, Nanijng en Beijing.

Zij beschrijft hoe zij de vrijeschool in Arnhem en Nijmegen heeft bezocht en vervolgens besloot om Chinees te gaan studeren in Maastricht.

‘Tijdens mijn studie ging ik in 1996 voor het eerst naar China. Ik maakte langzaam kennis met het Taoïsme, de leer van het volgen van je weg. Ik leerde over Confucius en het Chinese beeld van de mens in de maatschappij. Ik kwam in aanraking met het Chinese onderwijs en de “kleine keizertjes”, die het gevolg waren van de éénkindpolitiek, en die het ver moesten gaan schoppen. Van heel dichtbij maakte ik echter ook de angst mee om te worden wie je bent als dat niet voldoet aan het “ideale plaatje”: lesbische vriendinnen vertelden mij dat hun ouders ze het huis uit zouden zetten als ze zouden ontdekken dat hun dochter op vrouwen viel.

Tegen deze achtergrond werd in 1983 in Chengdu de eerste Vrije School opgericht, door een Chinees echtpaar dat speciaal naar het buitenland was gegaan voor een lerarenopleiding. Anno 2017 zijn er volgens het Internationaal Hulpfonds voor Vrije Scholen 23 lagere scholen en 172 kleuterscholen, verspreid over heel China. In Chengdu en Zhengzhou zijn er behalve scholen ook trainingen biografiek, waarin cursisten inzicht krijgen in hun eigen levensloop om daar positief van te leren voor de toekomst.’

Verder schrijft zij:

‘Dat Chinezen door die uitdagingen creatief worden is uiteraard bekend, en ook dat de Chinese cultuur elementen uit andere culturen omarmt en opneemt. Op de website van Chengdu Waldorf School (Waldorf School is de Engelse naam voor Vrije School) zie ik bijvoorbeeld foto’s langskomen van euritmie met Chinese waaiers.

Omgekeerd wordt op een hoger niveau de link gelegd met Confucius, Lao Tse, Chinese geneeskunst, kalligrafeer- en schilderkunst, Tai Chi, Chi Gong en acupunctuur. Vera Klein gebruikt in haar lessen in Nederland om docenten op te leiden al langer het Nobele Achtvoudige Pad, wat gebruikt wordt in de boeddhistische leer. Dit pad naar de verlichting zit vol met vragen waarbij de cursisten aan zelfreflectie moeten doen, en deze vragen kunnen ingezet worden om de cursisten hun eigen houding als docent biografiek te laten bepalen. Op deze manier ontstaat een wisselwerking tussen de antroposofie en het Chinese boeddhisme, die in China met open armen ontvangen wordt.’


Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van actualiteiten uit de regio.

Selecteer plaatsen

Meer achtergronden

Alle achtergronden 

Meer activiteiten

Volledige agenda