verbindt wie mee wil blijven bewegen

Bekijk hier gezamenlijke antroposofische agenda


Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Nieuw licht op mens en samenleving

24 februari 2017 @ 19:30 - 26 februari 2017 @ 12:30

€125,

Voor het eerst sinds héél lang wordt er in België opnieuw een internationale conferentie georganiseerd in verband met steinerpedagogie en antroposofie. Het was in 1917 dat Rudolf Steiner, na decennia van onderzoek, voor het eerst de drieledige constitutie van de mens beschreef (als bijlage bij zijn boek Von Seelenrätseln). Tevens was het in 1917 dat Steiner in de twee Memoranda die hij schreef naar aanleiding van het oorlogsgebeuren, voor het eerst gewag maakte van de sociale driegeleding. Tot slot was 1917 ook een belangrijk jaar waarin het werk aan de Mensheidsrepresentant begon.

Nu, 100 jaar later, willen de organisatoren van deze conferentie de impulsen van 1917 opnieuw oppakken en onderzoeken wat daarmee in de 21ste eeuw nog kan worden gedaan. Daartoe hebben zij eminente sprekers en werkgroepleiders uit binnen- en buitenland uitgenodigd.

De conferentie vindt plaats van 24 tot 26 februari 2017 in de school van de Volkstraat in Antwerpen. De vier hoofdvoordrachten zijn:
– ‘Het jaar 1917 in het leven en werk van Rudolf Steiner’ (Peter Selg)
– ‘De opvatting van de driegelede mens. De weg van Rudolf Steiner naar de publicatie hiervan in 1917’ (Tomáš Zdražil)
zie zijn artikel ‘Moed-krachten en steinerpedagogie‘.
– ‘De wereldsituatie van 1917 tot vandaag en de geboorte van de idee van de driegeleding van het sociale organisme’ (Albert Schmelzer)
– ‘De wording van de moderne mens in het spanningsveld van extremen. Rudolf Steiners werk aan de sculptuur van de Mensheidsrepresentant in de Eerste Wereldoorlog’ (Roland Halfen)

De voordrachten worden in het Duits gehouden maar consecutief naar het Nederlands vertaald. Elke deelnemer kan vier werkgroepen volgen – er is keuze uit twintig thema’s.

Voor snelle inschrijvers is er een voordeeltarief: 125 euro. Na 15 november betaalt men 145 euro voor de conferentie, inclusief twee maaltijden op zaterdag. Inschrijvingen gebeuren via het formulier op de website.

• organisatie: Antroposofische Vereniging in België
• contact: lichtbaken1917-2017@antroposofie.be
• contactpersonen: Werner Govaerts, Wilbert Lambrechts, Hilde Maas, Eliane Schuytjens
• meer info: www.lichtbaken1917-2017.be

lichtbakenWerkgroepen (selectie)

Albert Schmelzer (Mannheim) – Werkgroep 12 Wie erreicht man die Integration von Migrantenkindern in Waldorfschulen?

Schmelzer is sterk verbonden met de sociale impuls die aan de oorsprong ligt van de steinerpedagogie. Hij studeerde theologie, Romaanse filologie, sociologie en geschiedenis en was leraar aan de Waldorfschool van Mannheim. In 1991 doctoreerde hij met een studie over de
geschiedenis van de beweging voor sociale driegeleding. Dit verscheen als boek: Die Dreigliederungsbewegung 1919. Rudolf Steiners Einsatz für den Selbstverwaltungsimpuls. Hij is professor voor algemene pedagogie (met focus op de steinerpedagogie) aan de Alanus Hogeschool in Bonn en mede-oprichter van de baanbrekende interculturele Waldorfschool Mannheim met leerlingen uit 35 landen. Hierover schreef hij, samen met M. Brater en C. Hemmer-Schanze, een boeiend werk: Interkulturelle Waldorfschule. Evaluation zur schulischen Integration von Migrantenkindern.Albert Schmelzer)

Hans Annoot — Werkgroep 10
Voormalig directeur Steinerschool Antwerpen, beleidscoördinator Federatie Steinerscholen, auteur van diverse publicaties over steinerpedagogie.

Mouringh Boeke – Werkgroep 21 Hoe kunnen wij heden ten dage werken voor de driegeleding van het sociale organisme?
Vertaler van De kernpunten van het sociale vraagstuk van Rudolf Steiner, auteur van Vrijheid van onderwijs & sociale driegeleding. Mede-initiatiefnemer van de eerste medische associatie in Nederland en het therapeuticum in Leiden.

Evelien Nijeboer – Werkgroep 4 Licht, kleur en duisternis als beeld van sociale fenomenen: optica en kleurproeven
Beeldend kunstenaar en freelance journalist. Publiceert over onderwijs, filosofie en antroposofie o.a. voor Seizoener – Tijdschrift voor vrijescholen.

Sigurd Borghs – Werkgroep 3 Het zevenjarenritme en de driegelede mens met voorbeelden uit de tweede zevenjaarsfase
Leraar steinerschool Turnhout, lid van de Internationale Konferenz der Waldorfpädagogischen Bewegung (Haager Kreis), leiding Pedagogische afdeling van de Hogeschool voor Geesteswetenschap in België.

Kim Meyns – Werkgroep 16
Zangeres, zanglerares, vocal coach, koorcoach bij Stematelier Resonans.

Linde De Donder – Werkgroep 18
Kunstpedagoog en kunstzinnig therapeut, actief in het steineronderwijs, oprichter van ArtChange, kunsttherapeutische opleiding in Wallonië.

Griet Missinne – Werkgroep 6
Opleiding euritmie in Hamburg. Verdere opleidingen als euritmiepedagoog en -therapeut in Den Haag, in bedrijfseuritmie, sociale euritmie en vitaaleuritmie aan de Alanus Hogeschool. Nu hoofdzakelijk bezig in de volwassenenvorming.

Lieven Debrouwere – Werkgroep 8
Karikaturist, auteur van de verschil makende blog Vijgen na Pasen/De wereld als een kunstwerk zien.

Harrie Salman – Werkgroep 9 Europa, een continent met een wereldwijde missie tussen Oost en West
Cultuurfilosoof. Docent aan de Hogeschool Leiden en aan de universiteit van Praag. Geeft voordrachten en workshops in vele landen. Auteur van o.a. De innerlijke zon. Rudolf Steiner over moderne spiritualiteit en Antroposofie als culturele factor.

Antoine Dodrimont – Werkgroep 11
Gewezen voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Frankrijk. Leraar steinerschool Martin Grünenwald te Colmar.

Mathijs van Alstein – Werkgroep 7
Promoveerde in de wijsbegeerte (over Heidegger). Priesterseminarie Christengemeenschap Hamburg, werkzaam als priester Christengemeenschap te Zeist.

Christine Gruwez – Werkgroep 14, 15
Studie filosofie en iranistiek, auteur van o.a. Tijdgenoten onderweg en Meditaties over Onmacht. Redactielid Antroposofie Vandaag, bestuurslid Antroposofische Vereniging in België. Internationaal actief in seminars, workshops, lezingen en begeleiding van reizen.

Luc Vandecasteele – Werkgroep 2 Het geheim van de wil en de werking van de zenuwen
Antroposofisch huisarts in Gent, actief als voordrachtgever, auteur van Het Dierbare België en Islam en Christendom.

John Hogervorst – Werkgroep 5
Auteur van o.a. De moderne consument in een associatieve economie en Rudolf Steiner: Revolutionair zonder revolutie. Redacteur Driegonaal en stichter van uitgeverij Nearchus. Directeur Summer Foundation (rond nieuwe samenlevingsvormen in de 21ste eeuw).

Pieter Vereertbrugghen – Werkgroep 22
Politicoloog, managing partner van communicatie-bedrijf Cypres en percussionist. Was mede-initiatief-nemer van Nicolaas, de vereniging voor sociale en politieke kunst.

Ton Janssen – Werkgroep 19
Opleiding sociaal-psycholoog. Auteur, vertaler en uitgever Perun Boeken. Schreef o.a. De Balkan is geen oorlog waard! en De kredietkrisis.

Jos Verhulst – Werkgroep 17
Doctor in de natuurwetenschappen (specialiteit kwantumchemie), voordrachtgever en auteur van Der Erstgeborene, Der Glanz von Kopenhagen, Het verschijnsel vrijheid, Directe Democratie (samen met Arjen Nijeboer) en De Rubenscode.

Tomáš Zdražil – Die Dreigliederung des Menschen als Grundlage einer gesundheitsförderenden Pädagogik

Zdražil studeerde geschiedenis, archiefwetenschappen en pedagogie aan de Karlsuniversiteit in Praag en volgde tegelijk de leraren opleiding steinerpedagogie. Hij was leraar in de steinerschool van Semily (Tsjechië) en doctoreerde in 2006 aan de Universiteit van Bielefeld op het thema ‘gezondheid en steinerpedagogie’ (Unterricht und Gesundheit. Quellensammlung aus dem Gesamtwerk Rudolf Steiners). Hij doceert antropologie en antroposofie aan de Freie Hochschule Stuttgart en is lid van de Internationale Konferenz der Waldorfpädagogischen Bewegung (Haager Kreis). Zie zijn artikel ‘Moed-krachten en steinerpedagogie‘.

 

Gegevens

Begin:
24 februari 2017 @ 19:30
Einde:
26 februari 2017 @ 12:30
Kosten:
€125,
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Hiberniaschool en Steinerschool Antwerpen
Volkstraat 40
Antwerpen, B2000 België
+ Google Maps
Telefoon:
03-248 40 34
Website:
www.steinerschoolantwerpen.be