verbindt wie mee wil blijven bewegen

Over ons

Vrijeschoolbeweging.nl is een initiatief van de Stichting voor Rudolf Steinerpedagogie, een steunstichting van vrijescholen. Met dit platform willen we de band tussen (oud-)ouders, (oud-)leerlingen, leerkrachten en andere betrokkenen bij de vrijeschool voelbaar maken. Op die manier kan samenhang ontstaan en een vriendenkring die de vrijescholen ondersteunt zich verder te ontwikkelen. Zo maken we samen de vrijeschool sterk en bieden ruimte voor groei.

vrijeschoolbeweging.nl verbindt wie mee wil blijven bewegen

Voor de ontwikkeling en verdere uitbouw van de vrijeschoolbeweging.nl is een projectgroep van oud-vrijeschoolleerlingen ingericht. Die zoekt voor elke school een contactpersoon die mee wil werken aan het werven van abonnees en het genereren van kopij voor een digitaal platform. Als je zo iemand bent of kent, neem contact op!

De werkgroep

  • Roelof Jan Veltkamp
  • Martine Chandon Janssens
  • Stephan Jordan

Roelof-JanRoelof Jan Veltkamp (1956-2017)

Ik ben al sinds mijn 27-ste actief binnen de vrijeschool. Intern als vrijwilliger, regisseur, leraar, ouder, redactielid en bestuurslid. Extern, als vertegenwoordiger ervan  op ouderavonden, bij cursussen,  als decaan, in overleg met de gemeente, in communicatie en websites en ook naar de Taalunie over de spelling van onze schoolsoort (graag alles aan elkaar zonder hoofdletter!).

Ik ken veel vrijescholen van binnen en blijf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hiervoor was ik afhankelijk van toevalligheden. Met vrijeschoolbeweging.nl wordt die informatie makkelijker bereikbaar.

Oud-leerlingen volg ik graag na hun schooltijd. Ik vraag ze regelmatig om mee te werken aan bijvoorbeeld studiekeuzedagen of onderzoeken. Dat mag andersom natuurlijk ook. Oud-ouders zoals ik zijn vaak dankbaar jegens de school van hun kinderen. Het is jammer dat de school geen blijvende relatie met ze onderhoudt. Een gemiste kans, vind ik. Met vrijeschoolbeweging.nl krijgt elke school die kans. Ik hoop dat ze hem gaan gebruiken!


MartineMartine Chandon Janssens

Van oorsprong ben ik tot mijn spijt geen vrijescholier. Ik leerde de vrijeschool pas kennen toen ik mijn kleuterneefje naar het Sint Jansfeest begeleidde. Het beeld en de sfeer klopten enorm voor mij. Toen ik zelf moeder werd was de keuze voor een peuterspeelzaal en aansluitend de school voor mijn kinderen dus snel gemaakt. Het voelde voor mij als thuiskomen en mijn kinderen kregen optimaal de kans zich in vrijheid te ontwikkelen tot de prachtige tieners die ze nu zijn.

Het gebrek aan gelijkgestemden in de babytijd van mijn oudste loste ik op door het forum Antroposofie en het Kind op te richten, waar ouders, oud-vrijescholieren en vrijeschoolleerkrachten met elkaar praten over de keuze voor antroposofie in de opvoeding van je kinderen. Daarmee voel je je gesteund. De halfjaarlijkse ontmoetingsdagen van dit forum brengen virtueel contact en realiteit in evenwicht, je ‘ziet’ elkaar daar ook echt.

Voor mijn eigen ontwikkeling zat ik in de pioniersgroep van de Academie voor Ouders, een plek waar de vrijeschoolpedagogie voor mij echt handen en voeten kreeg. Gedurende de onderbouwperiode van mijn dochters ben ik nauw betrokken geweest bij hun school, en ook nu ze beiden op de bovenbouw zitten, zet ik me met plezier als contactouder in.

De vrijeschoolbeweging heeft mijn hart en daarom verbind ik me graag aan dit mooie initiatief!


StephanStephan Jordan

Mijn kiem in de vrijeschool is gelegd in de kleuterklas in Driebergen, daarna heb ik een niet-vrijeschooltraject doorlopen vanwege de Montessori-roots in mijn familie. Na heel wat omzwervingen kwam ik op aanraden van een vriendin op een open dag van Helicon (nu vrijeschool Pabo) terecht. Ik kwam weer thuis. Hoewel het niet mijn intentie was om leraar te worden, doorliep ik toch de opleiding in z’n geheel en studeerde af op het onderwerp ‘mediawijsheid in de vrijeschool’.

Op Helicon nam ik kennis van de antroposofie.. en het zaadje, ooit gelegd, ontkiemde. Ik genoot van alle rijkdom die voorhanden was en maakte al snel een reis naar het Goetheanum, waar ik opnieuw een thuis ontdekte. Na de nodige verdieping sloot ik mij als jongerenlid aan bij de Antroposofische Vereniging en werd al na korte tijd benaderd om deel te nemen aan het nieuw te vormen bestuur. Daar maak ik tot op heden met veel plezier en toewijding deel van uit.

Vrijeschoolbeweging.nl is een initiatief van de Stichting voor Rudolf Steiner pedagogie, waar ik eveneens als bestuurslid aan verbonden ben. Ik kon mij direct met het project identificeren. Graag zet ik mijn kennis en kunde op het gebied van webontwikkeling in om te helpen bouwen aan dit geweldige platform.


 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van actualiteiten uit de regio.

Selecteer plaatsen

Meer achtergronden

Alle achtergronden 

Meer activiteiten

Volledige agenda