verbindt wie mee wil blijven bewegen


Geplaatst op woensdag 22 november 2017

Sinterklaas in de feestelijke reeks van herfst tot kerst

In dit lied wordt Sinterklaas duidelijk geplaatst in de reeks van feesten van de herfst tot aan kerst.

Donker is de aarde, de bomen zijn nu kaal
Voor het kwaad bewaar’ ons de dapp’re Michaël, de dapp’re Michaël

Heilige Sint Maarten, hij schonk ons offerkracht
Advent is nu gekomen en heel de wereld wacht, en heel de wereld wacht

Nicolaas wil helpen een beter mens te zijn
Opdat het kerstlicht strale in onze harten rein, in onze harten rein.

Michaël schonk ons de moed om vanuit de zomer weer de donkere tijd in te gaan, weer naar binnen te keren. Sint Maarten leerde ons te delen en goed te doen. In het Sinterklaasfeest gaat dat nog een stapje verder. De cadeaus worden persoonlijker en aan de hand van het Grote Boek, gedichten en surprises wordt ons een spiegel voorgehouden, mild en vriendelijk. Waar zitten onze sterke kanten en waar hebben we nog wat te doen opdat ook binnen in ons het kerstlicht kan gaan stralen? Daarmee is het Sinterklaasfeest onlosmakelijk verbonden mét en onderdeel ván de adventstijd.

sint nicolaas

 

Sint Nicolaas en het geheim van de nacht

st nic1Enkele jaren geleden deed de Stichting voor Rudolf Steiner Pedagogie alle vrijescholen het boekje ‘Sint Nicolaas en het geheim van de nacht’  van Pieter van der Ree cadeau.

Hij maakt door de voorstellingen en gebruiken rond het Sinterklaasfeest als beeld te lezen, zichtbaar hoe in het Sinterklaasfeest een diepe wijsheid besloten ligt die uitdrukking is van de omgang met onze eigen spirituele bronnen in de nacht. Daarbij stimuleert het feest ons om met humor om te gaan met onze eigen en andermans schaduwkanten en oog te krijgen voor de behoeften van de ander.

Pieter van der Ree (1958, architect, auteur en bijzonder hoogleraar voor organische architectuur aan de Alanus Hochschule bij Bonn) verbindt de riten die rondom dit feest plaatsvinden met de verwerking van nachtelijke angsten en geloof zoals die vanuit de oudheid werden beleefd en toegedicht aan hoger geestelijke machten.

Geschreven door Vrije School Widar, Groningen, schildering van Laura Carré, Johannesschool Tiel


Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van actualiteiten uit de regio.

Selecteer plaatsen

Meer achtergronden

Alle achtergronden 

Meer activiteiten

Volledige agenda