verbindt wie mee wil blijven bewegen

Bekijk hier gezamenlijke antroposofische agenda


Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Europa tussen zuid, oost en west – historie en toekomst

11 juni 2016 @ 12:30 - 16:00

€10,

Nicolaas Vergunst is de schrijver van ‘Knot of Stone: the day that changed South Africa’s history’. In dit boek behandelt hij de Portugese ontdekkingsreizen en de betekenis ervan voor Afrika en Europa door het spirituele en economische contact tussen, zuid, oost en west. In deze roman speelt het raadsel rond de missie en dood van Francisco d’Almeida een belangrijke rol . Het was Walter Johannes Stein, die zich als vrijeschoolleraar intensief met de missie van deze historische persoonlijkheid bezighield, en door Rudolf Steiner hierin gestimuleerd werd. In zijn lezing zal Nicolaas Vergunst nader op inhoud en de actualiteit van zijn boek ingaan. Knot of Stone is tijdens de pauze te koop en de auteur zal het desgewenst signeren.

‘Honderd jaar verwantschap: 2016-2116´ bestaat uit een groep energieke en vakkundige realistische idealisten met een gedeelde zoektocht naar ‘een vereniging in verscheidenheid’, die zich zullen presenteren. De eeuw der verwantschap is in Europa begonnen.

Frans Lutters zal, samen met enkele leerlingen, spreken over menswaardig onderwijs tussen oost en west als een Europese opgave. Als voorbeeld van deze vorm van onderwijs volgen zij de jonge ridder ´Parcival´ op een tocht tussen oost en west. Hij leert op het juiste moment te vragen en daarbij te vertrouwen op zijn eigen ervaringen. De opdracht van Europa van de 21e eeuw komt daarbij aan de orde, om bruggen te bouwen tussen oost en west zonder het zuiden te vergeten.

Programma

12.30 u. Ontvangst , koffie en thee en welkom

13.00 u. Knot of Stone, the spiritual encounter of East and West; today and in history
Nicolaas Vergunst (1958, Kaapstad) kunsthistoricus, auteur, gehuwd met Ellen Berends, Nederlands ambassadeur in Zagreb

14.00 u. Pauze

14.30 u. Presentatie: Een eeuw van verwantschap; www. 2116.eu

14.45 u. Ontdekkend onderwijs tussen oost en west
Frans Lutters (1958, Maastricht) onderwijskundige, docent levensbeschouwing en geschiedenis aan de Vrijeschool en auteur, gehuwd met Ineke Lutters, kunstzinnig therapeut

15.30 u. Gesprek

16.00 u. Afsluiting
Adres: Stichtse Vrije School , Socrateslaan 24 Zeist
Duur: 12.30 u. – 16.00 u.
Kosten: 10,00 ( leerlingen en studenten vrij)
Aanmelden: Frans Lutters via mail fjt.lutters@gmail.com / betaling bij aankomst

Gegevens

Datum:
11 juni 2016
Tijd:
12:30 - 16:00
Kosten:
€10,
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Stichtse Vrije School
Socrateslaan
Zeist,
+ Google Maps